INNOVATION AWARD

This National Award recognises significant innovation in one or more fields. All entries are considered automatically for the Innovation Award as part of the assessment process with the Regional Judges nominating entries from their region to be put forward for the National Award.

NATIONAL WINNER: WEST LOTHIAN CIVIC CENTRE

10_7_WestLothianCivicCentreCivic

Project Client:

West Lothian Council

Owner:

West Lothian Council

Project Manager:

Turner & Townsend Project Management

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald

Brief Consultant:

Building Design Partnership

Architect:

Building Design Partnership

Interior Designer:

Building Design Partnership

M&E Engineer:

AECOM

Structural Engineer:

Halcrow Yolles

Contractor:

Laing O’Rourke


This new home for public sector services in West Lothian accomplishes two significant achievements: providing an impressive and aesthetically pleasing building that betrays none of the traditional dourness or conformity of the customary public sector edifice, and innovatively combining a number of hitherto separate public services in one dynamic modern and efficient building.

The Civic Centre is an exemplar project where collaboration between the locally elected council and public service agencies in a local authority region will provide lasting benefits, both to the agencies themselves in cost savings and providing the public clarity and effectiveness of service delivery hitherto unavailable – and it looks great.

Co-locating the Lothian & Borders Police divisional headquarters and custody unit, Scottish Courts Service administration, West Lothian Council HQ functions and chambers, on one site, together with a number of other partners – including the Procurator Fiscal, Scottish Children’s Reporters Office and Lothian & Borders Fire Service – posed some difficulties, not least in the division of legal ownership, capital and operational cost allocation; all of which were overcome during the briefing process. The result is a well presented, accessible building in a campus environment.

A huge commitment to cultural change has been made by the partner organisations, all relocating from a diverse range of predominantly cellular accommodation into largely open-plan floor plates, now housing different departments and, in some cases, personnel from different agencies too. Some initial reticence to fully embrace these changes has resulted in temporary barriers to be placed either side of the central “street” at ground floor level but the judges felt that these would go in time as familiarity allowed such inhibitions to diminish.

Importantly, the building itself was found to be a of a lasting quality, combining limestone zinc and brass finishes into its appropriately civic external persona, while taking the opportunity to utilise natural ventilation from the perimeter and exhausting through automatically opening lights located in high level lanterns.

The Regional Nominees:

North of England, North Wales & Northern Ireland

Four Piccadilly Place, Manchester

The Northern Judges praised the collaborative approach to this project and the creative attitude to the construction and procurement which have enabled excellence in design.

The design, construction techniques and materiality were developed harmoniously, allowing an excellent design solution to be achieved through strong partnerships with the architect, contracting team, supply chain and the adoption of a fully integrated and collaborative team approach.


Midlands & East Anglia

45 Church Street, Birmingham

Nominated for the unique approach to planning on this sensitive site.

The developers began conversations with the planners from day one which ensured a successful planning application and resulted in a high quality building that sits well on its site.

One Snowhill, Birmingham

Also put forward by the Midlands Judges for the planning process undertaken by the developer on this previously derelict site which involved a good deal of time and effort from the developer to re-route the tram lines.

The developer has also created an underground street to serve the back of existing office buildings, One Snowhill and the rest of the scheme as and when it's developed. A huge amount of infrastructure cost has been expended, but with an excellent conclusion.

London & the South East

Graeae Theatre Company, 138 Kingsland Road

Nominated for its inventive use of design to deal with disability issues whilst providing a cutting edge workplace.

The building needs to work for people with various impairments and this has been achived through exemplary material and specification choice. The use of colour, light, management of sound and even scented planting provides a new template, for building accessibility.

Sturgis Architects for Carbon Profiling

Sturgis Architects has set out to fill a gap in the market, creating an innovative tool for calculating the carbon impact of development.

Drawing together work by RICS, UCL, Bath University, and British Land, this tool will focus the construction industry on more accurate calculation of carbon footprint and will assist construction professionals in this endeavour.