FIT-OUT OF WORKPLACE

This year's National Winner of the Fit-out of Workplace Award is a quality fit-out that betrays no signs of opulence or financial exuberance and outstanding value for money.

 


NATIONAL WINNER
SCOTLAND

PRICEWATERHOUSECOOPERS, 141 BOTHWELL STREET, GLASGOW

10_5_PWC

Project Client:

PricewaterhouseCoopers

Owner:

The Premier Property Group

Project Manager:

ARCADIS

Quantity Surveyor:

ARCADIS

Interior Designer:

BDP

M&E Engineer:

WSP

Structural Engineer:

WSP

Contractor:

Morris & Spottiswood

Developer:

The Premier Property Group


Fundamental to any successful fit-out is the new environment’s ability to contribute to the well-being and productivity of the workforce. It was clear to the judges that BDP’s fit-out fully met these criteria.

PricewaterhouseCoopers’ (PwCs’) fit-out of 141 Bothwell Street illustrates a keen understanding of its corporate and staff needs and displays its sophistication as a client. The accurate delivery of the client’s brief by the professional team has brought the entire project together.

The client took a relatively bold approach to aspects of its new environment. Consulting with staff user groups, PwC took the decision to accommodate all work functions on one large floor plate and reap the benefits of crossing lines of service to clients between business units. This was supplemented by a separate half floor comprising client/reception/presentation space/library/quiet space, the character and use of which can be transformed by mobile partitions.

PwC also took the opportunity to break down implied barriers between partners and their teams by using wide sliding glazed panels, instead of doors, to open up partners’ rooms to adjacent open-plan areas. Punctuating the developer’s ceiling lighting grid with wide diameter shade pendant lights and coloured suspended zone boards maintains an open and airy feel to what is actually quite a deep-plan office floor plate. Bold screen-printed text extracts from local Glasgow poetry and lore provides context, as does a rolling programme of local art exhibitions in the reception area.

The choice of furniture is a simple neutral laminate desking arrangement, with potential to be re-grouped to suit team projects. These contrast with the bold colour and rich pallet of materials used in breakout and social spaces. Clarity of signage and delineation of support areas has generated increased efficiencies while benefiting from an inspirational environment.

Regional judges noted PwC’s focus to obtain a BREEAM “Excellent” rating, through a rigorous tasking of base build developer The Premier Property Group. In terms of value for money, it would be hard to find a better project at this year’s awards.

REGIONAL WINNER
SOUTH WEST ENGLAND AND SOUTH WALES

JOHNSON + JOHNSON, PINEWOOD CAMPUS, WOKINGHAM

10_5_Johnson_and_Johnson

Project Client:

Johnson + Johnson Medical

Owner:

Johnson + Johnson

Project Manager:

Johnson + Johnson

Quantity Surveyor:

Faithful+Gould

Brief Consultant:

tp bennett

Architect:

Scott Brownrigg

Interior Designer:

tp bennett

M&E Engineer:

MH Associates

Structural Engineer:

Michael Bradbrook

Contractor:

Como Group

Developer:

Terrace Hill Projects


The visually stunning workplace environment of this new 120,000 sq ft building, in secluded woodland around Wokingham, has gone a long way in improving staff morale, which was previously being sapped in two separate sub-standard buildings. Working closely with the client and the base build development team, fit-out designer tp bennett was able to influence changes that have led to a much-appreciated workplace being created.

Accommodating a wide range of highly specific functions, including an eye-care training lecture theatre, staff gymnasium and a high street coffee shop, the staff and visitors alike are well provided for.

The building is also now used on a wider basis by Johnson + Johnson employees who, if not located here, actually come to use the facilities.

The value of the project also pleased the judges as the space, while not appearing opulent, gave the impression of quality; although it was noted that the provision of area to each occupant was more than generous. The energy efficiency and provision of sustainable energy solutions for the building were, however, considered to be a missed opportunity and one for future improvement.

Cleverly designed circulation and future proofing for increased capacity not only enhance the current layout, but will also enable an extension of a further 80,000 sq ft to be seamlessly added at a future date.

REGIONAL WINNER
LONDON AND THE SOUTH EAST

LONDON BOROUGH OF NEWHAM, DOCKSIDE ROAD, LONDON

10_5_LB_Newham

Project Client:

Newham London

Owner:

Newham London

Project Manager:

Gardiner & Theobald

Quantity Surveyor:

Newham London

Brief Consultant:

Chapman Bathurst

Interior Designer:

ID:SR

M&E Engineer:

Chapman Bathurst

Structural Engineer:

Ramboll

Contractor:

Overbury Group


The London Borough of Newham, which is firmly at the heart of London’s 2012 Olympics planning and infrastructure, is undergoing a major transformation. This involves the relocation of Newham Council’s offices from 50 buildings spread throughout the East London Borough, in buildings ranging from the townhall to portakabins, into one consolidated central space at Newham Dockside.

Newham has challenged itself to use its office space more effectively, requiring teams to share facilities, with 1.4 people per desk (2,500 people utilising 1,780 work positions). The objective to operate in a more collaborative working environment has led to the creation of a variety of work settings within a neighbourhood concept. In its “new world”, Newham Council has embraced the changing workplace, setting aside hierarchy and personal status, integrating into a communal desk and amenity-sharing working environment.

A key aspect of the project was delivery of an embodiment of the values and aims of the Council’s “live work stay” agenda. Newham Council was an active member of the delivery team, which comprised the project manager Gardiner & Theobald, engineering practices Chapman Bathurst and Ramboll, interior design by ID:SR and the contractor Overbury Group. The project has also led to an overall reduction in the Council’s occupational carbon footprint by 30%.

REGIONAL WINNER
MIDLANDS AND EAST ANGLIA

LIFFORD HOUSE, FORDHOUSE LANE, BIRMINGHAM

10_5_Lifford_House

Project Client:

Birmingham City Council

Owner:

Revelan

Project Manager:

Urban Design

Quantity Surveyor:

Urban Design

Brief Consultant:

Telereal Trillium

Architect:

Abacus Chartered Architects

Interior Designer:

Squaredot

M&E Engineer:

MITIE (Fit-out) / RPS Gregory (Base build)

Structural Engineer:

Upton Wells

Contractor:

Wates


Lifford House is the regeneration and redevelopment of a former 40,000 sq ft derelict warehouse, which now provides workstations for some 650 council employees as part of Birmingham City Council’s ongoing business transformation programme, which will encompass all of its office accommodation.

The judges were impressed by how the client’s aims and objectives were met; a result of the amount of time spent formulating the brief and developing a workplace strategy with the staff by the design team.

The locally based architect Abacus retained the original building on the site and a new envelope was built around, creating refurbished flexible office space. Interior designer Squaredot has created a bright and stimulating environment with good choice of colours and finishes to create a sustainable and easily manageable interior. Occupancy levels of 7.5 sq m per person have been achieved, yet the space is still spacious and open.

A significant improvement on the Council’s carbon footprint was demanded and a number of initiatives have been carefully thought through from the retention of the original building, intelligent lighting, use of less paper, lifetime costing in procurement, green transport policy and an ambitious recycling agenda within the office space.

Overall, the feedback from the staff and the improvement on the previous working environments has been excellent.


REGIONAL WINNER
NORTH OF ENGLAND, NORTH WALES AND NORTHERN IRELAND

PINSENT MASONS, NO. 3 HARDMAN STREET, SPINNINGFIELDS, MANCHESTER

10_5_Pinsent_Masons

Project Client:

Pinsent Masons

Owner:

Allied London

Project Manager:

Buro Four

Quantity Surveyor: 

ARCADIS AYH 

Brief Consultant:

HKR

Interior Designer:

HKR Architects

M&E Engineer:

Troup Bywaters + Anders

Structural Engineer:

Capita Symonds

Contractor:

Overbury


The legal practice Pinsent Masons wanted to consolidate its two buildings in Manchester city centre into one bright and modern open-plan office, housing its entire staff. The design team established a close working relationship with the client and delivered a mixture of workspaces for different tasks and needs, where partners work effectively alongside support staff.

The Sheppard Robson designed 350,000 sq ft No. 3 Hardman Street, which was the winner of the BCO regional commercial award in 2009, was the chosen base build. Pinsent Masons acquired the top two floors of the building, which is located within the developer Allied London’s highly successful Spinningfields project, in the Deansgate area of Manchester city centre.

The judges thought that the design team, led by Buro Four along with HKR, had fully embraced the client’s aspiration, establishing a rigorous approach to the development of the brief and had helped to make the workplace transition to a more flexible and dynamic place less traumatic than it otherwise could have been.

The designers have kept to a relatively neutral palette in the offices with colourful highlights at the hubs and internal meeting rooms. Ultimately, the impressive fit-out of two of Manchester’s largest floor plates allowed for a smooth consolidation of the Pinsent Mason’s Manchester-based staff.