FIT-OUT OF WORKPLACE

 

National Winner / Regional Winner London (Inside M25)
Norton Rose, 3 More London Riverside, London

8_6_nortonrose1

Project Client:

Norton Rose

Owner:

More London Development

Project Manager:

Stuart Brown Partnership

Quantity Surveyor:

Gardiner & Theobald

Brief Consultant:

KKS Strategy

Architect:

Foster + Partners

Interior Designer:

MCM Architecture

M&E Engineer:

Norman Disney Young

Structural Engineer:

Hurst Peirce & Malcolm

Contractor:

ISG InteriorExterior

Investment/Property Company:

More London Development

Developer:

More London Development


Lawyers face fierce competition in London to attract the best staff. This was partly why Norton Rose decided on the move to better premises with spectacular views over the Thames. The fit-out built on this transition to a high quality building by creating outstanding facilities and workspaces.

This impressive fit-out within a new building demonstrates the unusual dynamic influences and design strategies that go into tailoring space to a specific tenant's demands.

Security and privacy were key issues. The building was adapted to give taxis a dedicated entrance for visitors and staff working at night. Visitors do not need to collect badges but have their own reception desk in advance of staff turnstiles and a dedicated lift which whisks them to a whole floor given over to client care. This floor has meeting rooms and break-out spaces for individual privacy and a client terrace overlooking the riverside public piazza and the Thames cityscape.

Unlike some previous award winners, who used relocation to promote a cultural change from cellular space to open plan, Norton Rose insisted on sticking with 'what we know works'. This moved beyond traditional cells to combine the best of old and new. Lawyers are grouped according to the industry they support rather than skill specialisation, with two lawyers sharing each private office around the perimeter.

Organisation by team also provides flexibility to expand or shrink when that may be required, while extensive use of glass and flying walkways across the atrium maintain communication across the whole firm.

As expected when so much thought went into the needs of staff and clients, good use has been made of terraces and river views for break-out spaces. However, the national judges thought it a pity that support staff missed out on the benefit of views in some areas. Another disappointment was the lack of focus on sustainability in the fit-out brief such as specification of materials, particularly as the base build boasted a BREEAM rating.

Overall the end result achieved what the client asked, reflecting good collaboration in an unusual consortium of base build designer Foster + Partners, strategist KKS and fit-out architect MCM. This is a bright and well organised new home for a legal practice of which it can be rightly proud.


Regional Winner Fit-out of Workplace South of England (outside M25) and South Wales
Sir William Siemens Square, Frimley

8_6_siemens1

Project Client:

Project Light Siemens UK Headquarters

Owner:

Equitable Life

Project Manager:

Turner & Townsend

Quantity Surveyor:

Turner & Townsend

Interior Designer:

BDGworkfutures

M&E Engineer:

Troup Bywaters + Anders

Structural Engineer:

GCA (UK)

Contractor:

Overbury

Investment/Property Company:

Equitable Life

Developer:

Development Securities


Siemens has used relocation to a new UK headquarters campus as a spur for cultural and workplace change to match 21st century needs. A new environment with a strong brand created across four buildings has also become a showcase for the firm's technology.

Transformation of the 17,000m2 speculative development in only five months has been so successful that it is now the most effective working space in Siemens' property portfolio and sets the benchmark for future projects.

The strategy encourages movement of staff around the campus and promotes a sense of ownership. Customer and staff facilities such as the canteen, gym and coffee shop have been concentrated in one place for security reasons, with technology labs in a separate building.

Each building has an open atria and the design encourages employee communication and interaction. There is a choice of desk styles which are either fixed or shared use, depending on the way individual teams choose to work according to their workflow models.

A consistent design and demountable partitioning builds in the flexibility to easily reconfigure space. This also effectively future-proofs the buildings. Siemens' own technology dominates, with all the building systems integrated and on the single IP communications network. This promotes convenience, security and energy efficiency and acts as a showpiece for the products.

Impact on the environment was an important consideration during construction and for on-going operations. The development achieved a very good BREEAM rating when built some years ago and due to the new technology this has now been improved.


Regional Winner Fit-out of Workplace North of England, North Wales and Northern Ireland
Network Rail, Square One, Manchester

8_6_networkrail1

Project Client:

Network Rail

Project Manager:

GVA Grimley

Quantity Surveyor:

GVA Grimley

Brief Consultant:

BDGworkfutures

Architect:

BDGworkfutures

Interior Designer:

BDGworkfutures

M&E Engineer:

WWP Consultants

Structural Engineer:

Lucking & Clarke

Contractor:

Overbury

Investment/Property Company:

Bruntwood

Developer:

Bruntwood


Judges rarely resort to exclamation marks but this was an exception, with a response of: 'What a challenge! What an achievement!' Such excitement is understandable when a project involves transforming a cavernous multi-storey block with some of the largest floors in Manchester into what the client, Network Rail, believes is a world class HQ for around 1,000 staff.

The solution was simple and very clever. The 3,350m2 spaces were humanised by concentrating meeting rooms and coffee areas in central ovals - dubbed 'rugby balls' - on each floor. This addressed client fears of staff 'drowning in a sea of desks'. These areas are set apart with natural materials and punctuated by openings to provide natural light. Entrance lounges on each floor also provide visitors with a 'corporate experience' but shield what could seem overwhelming large floors.

The judges liked the way designs maximised the potential of the 3.6m height, using colour, shape and materials to create intimate areas 'where you never feel lost or anonymous'.

'The obvious enthusiasm and pleasure exhibited by staff and management alike clearly demonstrates a big success story,' they said.

Green issues were addressed by educating contractors, specifying local materials and fittings such as low energy lighting. Good teamwork meant that despite significant changes, work was completed within weeks of target without conflict.

Network Rail says it has seen a big improvement in communication and socializing and judged the project a 'huge success for our people and business' after conducting a post-occupancy evaluation.