Fit-out of Workplace

 

National Winner / Regional Winner London (Inside M25)
ISG Headquarters, Aldgate House

7_6_ISG_HQ

Project Client:

ISG

Project Manager:

ISG

Interior Designer:

ORMS Architecture Design

M&E Engineer:

Cundall

Structural Engineer:

Alan Conisbee Associates

Contractor:

ISG

 

Elegant, immaculate, efficient and 'all-round damn cool' was the breathless reaction of one experience-hardened judge to this year's supreme award winner. He was not alone: every one of the panel decided on the spot that this was the place they would like to work.

Some might say that ISG, one of the UK's leading fit-out contractors, could be expected to create a showcase for its own HQ. But the fact that a single floor of an ageing London building raised such excitement - and edged out some outstanding landmarks - is an indicator of the achievement.

Like any property, it is not perfect. Only one shower for 200 staff seems inadequate, particularly when urged to cycle as a complement to the UK's first carbon neutral fit-out. But it is a shower exquisite enough to win a prize on its own and perfectly reflects the ethos of this project: quality is worth the effort.

The office is full of surprises yet free of gimmickry. It manages to be clean and crisp yet still friendly and comfortable ('homely', according to one judge) because of details such as soft furnishings and domestic-style shades in breakout areas and meeting rooms. From the 'boardwalk', which doubles as an evening party zone, via a series of informal breakout areas and formal meeting rooms, the layout provides an instant understanding of the scope and function of the space. Coloured and layered glazing around meeting rooms provides continuity and means that nobody feels the need to use the privacy blinds, allowing daylight to stream into central areas.

The driving force was to centralise staff from several offices into an environment which was efficient, energetic and encouraged a strong team culture. ISG spent endless hours testing and fine tuning the brief to meet what staff would like. And it worked. This is clearly a fun place to work, yet also efficient enough to comfortably house one person per 100 sq. ft. The layout shows vision, fluency and quality - and all at the reasonable cost of around £75/sq. ft. Most of all it shows how an ageing, tired and hard-to-let deep office floor can be turned into dense but comfortable workspace through intelligence and professional skill. ISG is living in its own showroom, inviting us all to do the same.


Regional Winner Fit-out of Workplace The Midlands and East Anglia
Reed + Willow House, Norwich

7_6_reed_and_willow

Project Client:

Norwich Union

Owner:

Royal Bank of Canada Trustees

Project Manager:

RLF

Quantity Surveyor:

Jackson Coles

Architect (for Shell & Core):

SMC Architects

Interior Designer:

LSI Architects

M&E Engineer:

WSP

Contractor:

Amec

Investment/Property Company:

Lothbury Property Trust

Developer:

KBC Asset Management (UK)


A two-building project, but each building is to a great extent identical. The requirements were challenging - a mid-range budget, short lead-in time and speedy occupation.

The entrance is exceptional - subtly inspiring rather than brash, with undertones of the messaging of the building and clear fit-out rationale. The reception is clear, logical and homely, warm and inviting, providing the sense of solidity one would expect from an insurance company but without the stuffiness one might sometimes anticipate.

The fit-out complements the building well, with a clover leaf design spreading from the core to provide service and drop-in areas, resource hubs, compartmentalised offices and break-out areas close to the core. This allows open plan space to take advantage of daylight and views. The restaurant is well thought out, designed to uplift and have associated quiet space above. An innovative use of design and build brought cost efficiencies from a repetitive approach across each floor.

The project was felt by the regional judges to be an intelligently thought through, quality fit-out, influencing productivity and ensuring a successful relocation.


Regional Winner Fit-out of Workplace North of England, North Wales and Northern Ireland
Provident International, No. 3 Leeds City Office Park, Leeds

7_6_provident_international

Project Client:

Provident International

Owner:

Provident Financial

Project Manager:

AYH

Quantity Surveyor:

AYH

Brief Consultant:

Manser Practice

Architect:

Manser Practice

Interior Designer:

Manser Practice

M&E Engineer:

Furness Green

Contractor:

Overbury


The fit-out of these premises was considered by the judges to reflect very closely the aspirations of the Provident Group, one of the UK's top companies. The surroundings are cool and low key, which is a fitting a backcloth to the work that takes place here.

The fit-out team was heavily challenged by a slightly awkwardly configured base building but responded with panache, according to the regional judges. Attention to detail is evident everywhere from the light above the reception desk through to the café and the dynamic view over Leeds. The relatively short 11-week time frame for the project required intense collaboration between all the parties involved via a one-stop development vehicle to ensure fast delivery.

The group was going through a major restructuring of the business. This involved a demerger of the client company and has been used an instrument to facilitate cultural change. Relocation from unsuitable premises in Bradford helped to launch a new international business and efforts were made to retain staff by bringing them on board during the planning and through the upheaval of moving to a new city.


Regional Winner Fit-out of Workplace South of England (Outside M25 and South Wales)
Roche Diagnostics, Charles Avenue, Burgess Hill

7_6_roche_diagnostic

Project Client:

Roche Diagnostics

Project Manager:

Acuity/Lambert Smith Hampton

Quantity Surveyor:

Henry Riley

Brief Consultant:

Cornish Architects / The Interiors Group

Architect:

Cornish Architects

Interior Concept Designer:

Maupertuus Interieurs

M&E Engineer:

MTT Consulting / Leonard Engineering

Structural Engineer:

Train & Kemp

Contractor:

Wates Construction / The Interiors Group (Design & Build)

Landscape Designer:

TALA

Development Manager:

Equity Estates

Developer:

PPG Southern


Last year's top prize-winner Roche has again shown its commitment to quality. The awesome interior to an otherwise bland re-clad of an industrial park building solved the difficult task of a quick relocation after the client was let down on another scheme. Clearly a good relationship evolved between the developer and fit-out team to iron out inevitable difficulties.

The 80,000 sq. ft. of useable space has been built to BCO standards, providing a high quality environment which encourages communication through minimal screening. The space is designed around an atrium at the heart of the building, allowing natural light to penetrate the internal floor areas. Zoning makes the space varied and interesting as well as flexible. Work areas, customer liaison and reception spaces generate excitement with high quality colourful wall finishes, an imaginative range of loose furniture and bespoke break-out and informal meeting areas.

Options are provided for collaboration in meeting rooms, break-out spaces, a restaurant, coffee bar or gym. Visitors are also well served. No staff have left because of the relocation, which Roche says is because employees have a sense of pride in the space and because of the 'give-back' factors.

Impact on the environment was an important consideration both during construction and on-going operations. A BREEAM assessment has been implemented but was not complete at the time of inspection. The project was carefully planned and executed and the project team ensured the design allowed for optimum redevelopment of the remaining areas of the site.