CORPORATE WORKPLACE

 

National/Regional Winner Scotland
Great Glen House, Inverness

7_3_great_glen_house

Project Client:

Robertson Group

Owner:

Robertson Group

Project Manager:

KLM Partnership

Quantity Surveyor:

KLM Partnership

Brief Consultant:

URS

Architect:

Keppie Design

M&E Engineer:

DSSR

Structural Engineer:

Waterman Group

Contractor:

Robertson Group

Investment/Property Company:

Robertson Group

Developer:

Robertson Group


It was important for Scottish Natural Heritage to produce a sustainable commercial building as an exemplar reflecting its role and to meet aspirations of staff, many of whom were being relocated from Edinburgh.

Developer Robertson Group and its team, led by Keppie Design, worked hard with the tenant and BRE to achieve the highest ever BREEAM rating of more than 84%. Many materials were recycled or locally sourced. The building is highly insulated, naturally ventilated and uses thermal mass for cooling. Solar energy pre-heats water and rain is harvested for toilet flushing. The judges praised the rigour given to locally sourcing timber and adapting the design to suit.

Yet the development maintained a budget appropriate to a commercial office. The deal was based on a pre-let of £15/sq. ft. which could be sold as an investment. It was only late in the project that the tenant exercised an option to purchase. This proved that quality is not just confined to high value locations.

A key factor is that the initial tight design brief was carried through rather than succumbing to the temptation to cut corners. It could so easily have been compromised by value engineering such as removing top vents from windows.

The development was not without problems. Once occupied, it suffered glare through the atrium but this was simply solved with parasols for desk shading. This shows how significant faults can be cured with a little imagination. In this case, it also gives an extra element of personal control to the occupier.

The judges noted that some detailing was less than perfect but their main reservation was that despite the record BREEAM rating, the out of town location meant a large number of parking spaces which generate as much CO² as the building. This raises a wider issue, that it is important to consider overall impact on the environment when focusing on sustainable development.

Nevertheless the building has created pleasant and efficient working conditions, with a clearly legible form taking advantage of views across Inverness. The full length atrium provides light and airiness to the offices and is open and welcoming to the public who visit and use the library. Attention to detail extended to providing habitat for newts and heated bat boxes.


Regional Winner Corporate Workplace The Midlands and East Anglia
Ipswich Borough Council Headquarters, Grafton House, Ipswich

7_3_ipswich_county_council

Project Client:

Regeneration Holdings

Owner:

LaSalle Investment Management

Project Manager:

Stace

Quantity Surveyor:

Stace

Architect:

Consarc Consulting Architects

Interior Designer:

Bisset Adams

M&E Engineer:

John Dallimore and Partners

Structural Engineer:

Arup

Contractor:

R G Carter

Investment/Property Company:

LaSalle Investment Management

Developer:

Regeneration Holdings


A good example of local authorities working together to regenerate a declining neighbourhood, with Ipswich Borough Council's new HQ complementing Suffolk County Council's offices across the road.

Relocation has also enabled the council to transform operations. New working practices are being implemented via open plan layouts while green policies have been implemented by reducing parking by a third as part of sustainable transport plans.

Achieving a very good BREEAM rating and compliance with BCO design criteria was a challenge at a budget rental of £13 per sq. ft, which would ordinarily thwart any commercial project. This has been achieved by an enterprising value-for-money approach involving construction at less than £100/sq. ft. to Cat A fit-out. Procurement via the EU tendering process with a very tight brief brought in a developer who came up with an even higher BREEAM than required.


St Paul's Place has played a major role in the regeneration of central Sheffield. The city council has been bold in its aspirations and the appointment of a developer and design team while the master plan by CTP Ltd is adventurous. The offices set new quality standards for Sheffield. It is uplifting to know that this belief in good design and high quality has been rewarded by setting the highest rents in the city.

The scheme had to facilitate many different things, with complex interaction of basement services linking to the adjacent building, but carries this off in a very relaxed and calm manner. It reminded the judges of a swan that is floating across the water - all calmness and serenity above but all action beneath.


Regional Winner Corporate Workplace South of England (Outside M25 and South Wales)
Chelsea Building Society, Charlton Kings Business Park, Cheltenham

7_3_chelsea_building_society

Project Client:

Chelsea Building Society

Owner:

Chelsea Building Society

Project Manager:

Gleeds Management Services

Quantity Surveyor:

Gleeds

Architect:

Dyer

Interior Designer:

MJF Interdec

M&E Engineer:

Hoare Lea

Structural Engineer:

Hyder Consulting

Contractor:

Moss Construction


The regional judges felt this was a well thought out and executed project, which addressed the occupier's current needs and allows future expansion or contraction. The site had a number of constraints which clearly affected the siting and layout, car parking and relationship with adjoining housing and woodland. The judges admired the 'efficient and logical solution' of two separate, but linked, buildings which they felt provide a combination of efficient open plan offices, conference and training areas, communal restaurant and other space.

These clearly suit the current needs of the business, as well as allowing future expansion and flexible change in primary use, such as from training to offices or vice versa, both cheaply and easily. There is also the ability to downsize into one self-contained building, which required foresight and extra investment.

Orientation and elevation have been used to limit the impact on nearby homes and maximise the benefit of the wooded backdrop, making maximum use of glazing and natural light.