REFURBISHED / RECYCLED WORKPLACE

 

Winner National & London
EMI HQ, 27 Wright's Lane, London

EMI HQ

Client

EMI Group

Architect

MoreySmith

Structural Engineer

Sinclair Knight Merz

Main Contractor

ISG InteriorExterior

Project Manager

Rowney Sharman

M & E Engineer

Cameron Taylor Bradley

Quantity Surveyor

Davis Langdon


Buildings should reflect their occupiers, and the EMI HQ in London's Kensington certainly does that. MoreySmith has transformed a tired 1980s building into a riot of colour, light and music.

EMI wanted to escape the limitations of cellular layouts and MoreySmith has cleverly produced a building that appears to be entirely open plan, yet 40% is still cellular.

The entrance was moved to create a five-storey curved glass showcase. And a dirty, neglected courtyard has been roofed and reclad in white glazed brick to become the beating heart of the building.

IT plays a huge role. LEDs buried in reception counters turn them into colour-changing light boxes and a 2.6m LED screen in reception plays music videos visible from the street.

But EMI also has a strong green ethic and much of the fabric is reclaimed material, while extra daylight has cut energy demands.

EMI is delighted with the way new communal areas have brought people together. Every café table is full at lunchtime, and breakout lounges are heavily used. Sounds of life, chatter and the occasional live band all add to the buzz.


Winner Scotland
80 George Street, Edinburgh

80 George Street

Client

Salmon Harvester Properties

Architect

Hugh Martin Partnership

Structural Engineer

Woolgar Hunter

M & E Engineer

Rybka Smith Ginsler & Battle

Employer's Agent

EC Harris

Interiors

Swanke Hayden Connell

Tenant Liason

Brian Welsh

Main Contractor

Robertson Group Construction


80 George Street, deep in the heart of historic Edinburgh, had lost much of architect JJ Burnett's Baroque style from the early 20th century. But that didn't deter owners Salmon Harvester and NFU Mutual. The result is a good example of how to fit modern space behind a historic façade - even if that façade must be recreated. Hugh Martin Partnership searched the archives to restore the elevation from Burnett's original drawings and the original curved glass and timber shop-frontage designs were restored enabling a spectacular double-height foyer and lobby to be created.


Winner North of England, North Wales & Northern Ireland
Bass Warehouse, Eastgate, Castlefield

Bass Warehouse

Client

Castlefield Estates

Architect

Aedas Architects, OMI

Structural Engineer

Whitby Bird & Partners, Modus

M & E Engineer

Joh Troughear Associates

Quantity Surveyor

Simon Fenton Partnership

Main Contractor

McGoff & Byrne


This 1840s former iron works and warehouse shows bravery. It could easily have been demolished, destroying the canal side view, but has been refurbished into a modern business space without sacrificing elements of its history. Extra space was found by excavating the basement and lowering the ground outside, linking reception with the café and meeting room located on the lower floor. And remnants of old machinery and exposed structure maintain a spirit of the 19th century, bathed in a new light.


Winner South of England & South Wales
Beaufort Court Zero Emissions Building, Kings Langley, Hertfordshire

Beaufort Court

Client

Renewable Energy Systems

Architect

Studio E Architects

Structural Engineer

Dewhurst McFarlane & Partners

Building Services Engineer

JMax Fordham

Landscape Architect

Camlin Lonsdale

Quantity Surveyor

A & S Friend andPartners

Project Manager

King Sturge

Interior Design

Breathe

Acoustics

Hoare Lea

Main Contractor

Willmott Dixon Construction

Heatstore Design

Sarnafil


This is the first carbon-neutral, zero-emission refurbished commercial office building, with half the energy needs of a conventional space and is a working advert for RES, which designs wind turbines, photovoltaics, biomass heating and acquifer cooling. This is a historic site deep in the green belt, but Studio E made no attempt to reproduce the Arts and Crafts style. RES appreciates the variety of old and new building which allows for conferences and exhibitions and can still produce extra space for staff who previously worked from home.


Commended Vodafone Fountain House, Horizon West Business Park, Newbury

Vodafone

Client

Vodafone UK

Project Management

WTP Management

Architect/Space Planner

Sutton Griffin Architects

Interior Designer

 

Structural Engineer

Ross & Partners

Quantity Surveyor

WT Partnership

Landscape Architect

Sutton Griffin Architects

Planning Supervisor

WT Partnership

Approved Building Inspector

Butler & Young

Contractor

Moss Construction